07/09/2021

Održan je redovni jesenji seminar prvog stepena takmičenja

Nakon prošlogodišnje pauze, prouzrokovane epidemiološkom situacijom u zemlji, Zajednica sudija i kontolora je ove godine u periodu od 3 -5.septembra, u saradnji sa Zajednicom delegata RSS, organizovala redovni jesenji seminar prvog stepena takmičenja. Sudije, kontrolori i delegati ARKUS i Super B lige vratili su se u dobro poznato okruženje HTD „Šumarice“ u Kragujevcu.
Seminar je održan uz maksimalno poštovanje epidemioloških mera i preporuka, od donošenja potvrda o izvršenoj vakcinaciji ili negativnih testova prilikom dolaska na seminar, do nošenja maski na predavanjima. Ovim putem se zahvaljujemo svim učesnicima seminara što su od prvog do poslednjeg trenutka vodili računa i pridržavali se navedenih mera.

Nakon uvodnih reči predsednice UO ZSIK RSS, Branke Marić i predsednika ZD RSS, Borisa Ivanovića, u kojima je poseban akcenat stavljen na zadovoljstvo obnovljenom saradnjom ovih dveju zajednica, održan je minut ćutanja u znak sećanja na sve članove zajednice koji su u prethodnom periodu preminuli.
na otvaranju seminara prisutnima se obratio i Zoran Tijanić, saradnik za sudijska pitanja direktora ARKUS i Super B rukometnih liga, koji je u svom izlaganju izneo svoja očekivanja od službenih lica za predstojeću sezonu i upoznao ih sa sistemom funkcionisanja, kao i obavezama za predstojeću sezonu.
Za prvi dan seminara planirana je samo jedna stručna tema i to „Nove tendencije u rukometu“ koju je pripremila Branka Marić. Svoju stručnu temu je zaokružila sa izveštajem sa Letnjih olimpijskih igara u Tokiju, gde je bila jedini predstavnik Zajednice sudije i kontrolora Rukometnog saveza Srbije.
Po završetku predavanja, kao poslednju obaveza prvog dana, sudije i kontorlori su polagali test iz poznavanja pravila rukometne igre (10 pitanja iz knjige Pravila igre), koji je, iako nije bio eliminacionog karaktera, odrađen na zavidnom nivou.

Jutro drugog dana seminara bilo je rezervisano za fizičku proveru sudija, za koju je bila zadužena neutralna komisija angažovana sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Beograd. Za to vreme su kontrolori sa delegatima prisustvovali temi „Obaveze kontrolora/delegata pre i tokom utakmice“ za koju su bili zaduženi Branka Marić i Nebojša Vidanović.
Nakon fizičkog testiranja, sudije su prisustvovale predavanju Komisije za fizičku pripremu, koju su usled odusustva Ivana Mošarinskog, držali članovi pomenute komisije Marko Jovanović i Davor Tarajić, dok su kontrolori prisustvovali temi „Priprema kontrole“ koju je pripremila Zorica Mašić. Pored uputstava i saveta, kontorlori su diskutovali i o problematici samog kontrolisanja sudija.

Nakon napornog prepodneva, posle kog je usledilo vreme rezervisano za odmog i relaksaciju, plan i program kampa je nastavljen temom za sve učesnike kampa „Kriterijumi suđenja za predostojeću sezonu“ koju je pripremio Vladmir Jovandić, naš IHF sudija. U okviru ove teme prikazano je dosta klipova sa evropskih i svetskih takmičenja, pomoću kojih su prezentovane tendencije u suđenju za predstojeću sezonu. Po završetku predavanja, nakon kraće pauze, komisija seminara sprovela je teoretsko testiranje sudija i kontolora.

Treći, ujedno i poslednji, dan seminara počeo je temom „Poslednjih 30 sekundi“, koju je pripremila Vanja Antić, dugododišnji međunarodni sudija. Koleginica Vanja je kroz mnoge klipove prikazala mnoštvo situacija koje su se desile širom sveta u poslednjih 30 sekundi i predočila kako se treba pripremiti na sve moguće scenarije u ovim situacijama.

Po završetku ove stručne teme, organizovan je sastanak svih učesnika kampa sa rukovodstvima liga prvog stepena takmičenja, koji je svojim prisustvom uveličala i predsednica UO RSS, Milena Delić. Pored gospodina Milorada Šolevića, dirketora ARKUS lige, i gospodina Ivana Milivojevića, direktora Super B rukometne lige, kao i njihovog saradnika za sudijska pitanja gosodina Zorana Tijanića, sastanku je prisustvovao i predstavnik Zajednice trenerea RSS, gospodin Goran Veselinović. Opširnije o ovom sastanku biće reči u narednim vestima.

Kraj seminara je bio rezervisan za saopštavanje rezultata svih testiranja sudija i kontrolora, nakon čega su se prisutnima obratili članovi komisije seminara i predsednici regiona i tom prilikom zahvalili svima na dolasku i poželeli pre svega zdravlje, a onda i uspešnu predstojeću sezonu 2021/2022.

Po završetku seminara održana je sednica UO ZSiK RSS, kao i sednica Skupštine ZSiK RSS.

Slike sa seminara objavljene su na zvaničnoj facebook stranici Zajednice sudija i kontrolora RSS.