22/08/2021

ZAVRŠEN JE LETNJI EDUKATIVNI KAMP ”NACIONALNI MLADI SUDIJA”

Nakon prošlogdišnje pauze uzrokovane epidemiološkom situacijom u zemlji, Zajednica sudija i kontrolora RSS je ove godine nastavila sa organizovanjem letnjih edukativnih kampova.

U periodu od 18 – 21.avgusta 2021.godine organizovan je kamp pod nazivom “Nacionalni mladi sudija”. Kamp je i ove godine održan u izvanrednom ambijentu u HTD “Šumarice” u Kragujevcu, koji pruža izvrsne uslove u svom hotelsko-sportskom kompleksu.

Rukovodilac kampa je bio Aleksandar Pandžić, predsednik Stručno lektorske komisije i međunarodni sudija. Ostali članovi rukovodstva kampa su bili:

– Darko Stefanović, sekretar ZSiK RSS,

– Radomir Ostojić, član UO ZSiK RSS i predsednik UO ZSiK RSV.

Tehnička podrška rukovodstvu i predavačima bio je Spasoje Kolak, član IT komisije UO ZSiK RSS.

Na kampu je učestvovalo 25 mladih i prespektivnih sudija iz cele Srbije.

Gost ovogodišnjeg kampa, pravo sa Letnjih olimpijskih igara u Tokiju (njenih trećih) bila je Branka Marić, predsednica UO ZSiK RSS.

Stručno lektorska komisija je za ovaj kamp stavila akcenat na sledeće segmente:

– Progresivno kažnavanje

– Poslednjih 30 sekundi

– Saradnja i signalizacija

i iz njih spremila teme i veliki broj video klipova.

Pored tema iz primene Pravila rukometne igre, Stručno lektorska komsija je  pripremila i praktične teme “Opšte kretanje i postavljanje” i “Fizička priprema sudija” sa pokaznim vežbama.

Kao i svake godine polaznici kampa su imali terorijsko testiranja koje se ove godine sastojalo iz dva testa. Prvi je bio standardno testiranje iz IHF Kataloga pitanja (30 pitanja), dok je drugi test bio “Pronađi pravilo rukometne igre” (10 pitanja).

Pored navedenih tema i testiranja, na kampu je, za sudije iz programa “Young referee”, održano i opsežno testiranje iz poznavanja engleskog jezika. Ovim putem Zajednica sudija i kontrolora RSS se zahvaljuje profesorki englekog jezika i književnosti, Neveni Sekulić, na njenom posvećenom radu sa kandidatima tokom trajanja kampa.

U sklopu slobodnog vremena organizovan je obilazak Spomen parka “Kragujevački oktobar” i muzeju “21.oktobar” koji je posvećen kragujevačkim žrtvama iz Drugog svetskog rata.

Aleksandar Pandžić, predsednik Stručno lektorske komisije i Branka Marić, predsednica UO ZSiK RSS su u svom obraćanju na kraju kampa izrazili su ogromno zadovoljstvo čitavog rukovodstva kampa ovogodišnjim kamperima, prevashodno njihovim ponašanjem i angažovanjem, a onda i njihovim rezultatima na testiranju.

Slike sa ovogodišnjeg kampa možete naći na našoj fejsbuk stranici na sledećem linku.

Ovim putem Zajednica sudija i kontrolora RSS srdačno se zahvaljuje i Mileni Delić, predsednici UO RSS, na pomoći u organizaciji ovogodišnjeg kampa.

Slike možete videti i preuzeti sa oficijalne Facebook stranice ZSiK RSS.