19/11/2021

Kvalifikacije kadetkinja za plasman u A diviziju od 22. do 27. novembra u Beogradu

Naša perspektivna generacija kadetkinja prikazala je zapažene partije na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu B divizije u Gruziji (6-15. avgust 2021) i dokazala kvalitet plasmanom u finale takmičenja. Zlatna medalja im je izmakla u utakmici protiv Holandije, ali ovoj sjajnoj generaciji pružiće se još jedna prilika da se nađe u društvu najboljih na Evropskom prvenstvu 2023. godine, kao i da generaciji 2006. godišta obezbedi takmičenje sa najboljim selekcijama na kontinentu i to na kvalifikacijama koje će biti održane u Beogradu od 22. do 27. novembra 2021. godine.

Na takmičenju će učestvovati pet selekcija, a pored Srbije učešće će uzeti reprezentacije Austrije, Slovačke, Slovenije i Islanda.

Podsetimo, najbolje plasiranih 13 selekcija sa Evropskog kadetskog prvenstva održanog u Crnoj Gori (5-15. avgust 2021) obezbedilo je učešće u A diviziji Evropskih prvenstava 2023. za rukometašice uzrasta do 17 i do 19 godina. Još dve selekcije su izborile direktan plasman u najviši rang takmičenja za mlade rukometašice, a to su pobednice dva turnira B divizija održanih u Gruziji i Litvaniji.
Za još jedno preostalo mesto u elitnom rangu takmičenja za uzrasne kategorije do 17 i do 19 godina na Evropskom prvenstvu 2023. predviđene su dodatne kvalifikacije u Beogradu. Pobednik dodatnih kvalifikacija obezbediće učešće na Evropskom prvenstvu A divizije 2023, a takmičenje u elitnoj diviziji obezbeđuje i dve godine mlađoj generaciji za Evropsko prvenstvo iste godine.
Kadetske reprezentacije koje su bile plasirane od 14. do 16. mesta na Evropskom prvenstvu u Crnoj Gori – Austrija, Slovačka i Slovenija, kao i drugoplasirane selekcije na Evropskim prvenstvima B divizija u Gruziji i Litvaniji – Srbija i Island učesnice su dodatnih kvalifikacija koje će se održati u periodu od 22. do 27. novembra 2021. godine u SC „Voždovac“ na Banjici. Pet selekcija igrati po principu svaka sa svakom, a najbolje plasirani tim kvalifikuje se za A diviziju.