21/04/2023

IN MEMORIAM ŽIVAN ŽIKA STAKIĆ (14.04.1949. – 21.04.2023)

IN MEMORIAM ŽIVAN ŽIKA STAKIĆ (14.04.1949. – 21.04.2023)

Sa velikom tugom i bolom obaveštavamo rukometnu javnost i sve prijatelje da nas je, u 75. godini života, napustio nekadašnji rukometaš, sudija i kontrolor, a pre svega veliki prijatelj svakog kome je rukomet bio u srcu, naš Živan Stakić, najpoznatiji kao Žika. Rođen u Putincima, 14.04.1949. godine, uvek je voleo da istakne svoje poreklo i ponosno govorio da je Sremac, pričajući razne šale i anegdote na račun Sremaca. Svoj radni vek proveo je kao komercijalista, radio je za slovenački Marles, a rukomet je igrao u RK Vojvodina (1965-1979), nakon čega je otišao u Francusku i tamo nastavio svoju uspešnu karijeru. Šire poznat u svetu rukometa postao je kroz suđenje, a svi pamte sudijski par Stakić – Popov, koji je u svojoj bogatoj karijeri sudio dva muška svetska prvenstva, jedno žensko i jedno muško evropsko prvenstvo, brojne utakmice Lige šampiona, kao i ogroman broj utakmica u bivšoj Jugoslaviji. Po završetku sudijske karijere obreo se u ulozi kontrolora, kako drugačije, nego sa puno uspeha i autoriteta, koji je proizilazio iz izvanrednog poznavanja i razumevanja Pravila igre, zbog kojeg su mu se brojne mlađe kolege obraćale za savet i pomoć u situacijama koje su bile nesvakidašnje. U jednom periodu svog rada, bio je i generalni sekretar Rukometnog saveza Vojvodine, a pred sam kraj aktivnog bavljenja rukometom vršio je više godina funkciju pomoćnika za sudijska pitanja u Prvoj ligi “Sever“. Više puta u svojoj karijeri bio je lektor prevoda Pravila igre sa engleskog jezika, vodeći računa da svaka rečenica jasno bude definisana, kako bi svaki mladi sudija mogao da razume ono što Pravila žele da kažu. Žikina predavanja su uvek bila puna emocija, čak i kad bi se ponavljala, svojom dikcijom i načinom na koji je Žika prezentovao temu koju bi obrađivao, davao je adekvatan ton i držao pažnju čak i onima koji su seli u zadnju klupu, kako ne bi morali pažljivo da slušaju.
Želimo ovim putem da izrazimo iskreno saučešće porodici Stakić, supruzi i kćerki, koje znaju da mogu biti ponosne na sve što je Živan uradio u rukometu za svog života, ostavivši dubok i neizbrisiv trag u srcu svakoga ko ga je poznavao ili bar nekad slušao njegova izuzetna i sadržajna predavanja.

Neka ti je večna slava i hvala za sve što si dao rukometu!

Sahrana Živana Stakića će biti održana u utorak 25.04.2023. godine u 15:00 časova na Almaškom groblju u Novom Sadu, ulica Trg Mira br. 1.