08/09/2023

Održan nacionalni seminar sudija, kontrolora i delegata

Proteklog vikenda (1-3.septembra) je održan nacionalni seminar sudija i kontrolora u hotelu Šumarice u Kragujevcu. Seminar su u petak, 1. septembra, otvorili predsednik UO ZSiK RSS Nenad Nikolić, predsednik UO ZD RSS Boris Ivanović i predsednik SK RSS Vladimir Nikolić, a zatim je započeo stručni rad gde su kontrolori imali dva predavanja.

Prvo je stručnu temu održala Branka Marić, medjunarodni IHF kontrolor, nakon čega je Milan Rakić, predsednik Komisije za praćenje sudjenja UO ZSiK RSS održao predavanje na temu uputstva o vršenju kontrole suđenja. Narednog dana, prepodnevni termini bili su predviđeni za testiranje kontrolora, gde su naši članovi pokazali zavidan nivo spremnosti, od 31 testiranog kontrolora, uspešno je test položilo 26 kontrolora. Nakon testiranja kontrolora usledila je stručna tema u vezi novih pravila igre koju je održao predsednik Stručno lektorske komisije UO ZSiK RSS Vladimir Jovandić, a kojoj su prisustvovali sudije, kontrolori i delegati.

Zatim su se svim prisutnima obratili Milena Delić –  predsednica UO RSS, Dejan Milenković –  direktor Super rukometne lige, Ivan Milivojević – direktor Super B rukometne lige, Vladimir Nikolić, kao saradnik direktora zadužen za sudijska pitanja Super rukometne lige i Super B rukometne lige, a nakon toga i Jova Pavlov, predsednik UO ZT RSS.

Nakon kraće pauze za ručak i odmora sa radom se nastavilo u popodnevnim časovima kada su sve sudije radile teorijski test i pokazale izvanredno poznavanje Pravila igre, od 74 testiranih sudija – sedamdesettroje sudija je uspešno položilo test i to veliki broj sudija bez i jedne učinjene greške.

U nedelju ujutru, sudije su polagale fizički test i rezultati su bili još bolji nego na teorijskom testu, jer je sve sudije (72/74) koje su polagale fizički test isti i položile. Dvojica sudija nije pristupilo fizičkom testu zbog povrede. Nakon sprovedenog fizičkog testiranja sudija usledila su još dva predavanja i to na temu progresivnog kažnjavanja koju je održao Dejan Marković, EHF medjunarodni sudija, i na temu sedmeraca koju je održala Jelena Jakovljević, IHF međunarodni sudija. Nakon toga je usledilo saopštenje rezultata, čime je i seminar završen.

ZSiK RSS ovim putem želi da svim učesnicima u RPT, klubovima, trenerima, delegatima, kao i našim članovima, sudijama i kontrolorima, poželi dobru i uspešnu sezonu 2023/2024.