IN MEMORIAM

Robert Seneši

(1933 – 2022)

Obaveštavamo sve ljubitelje rukometa, prijatelje i rukometne radnike da je u Pančevu preminuo istaknuti rukometni trener i rukometni radnik Robert Robi Seneši.

Robi se za rukometni sport opredeljuje daleke 1950.godine i uključuje se u RK Dinamo Pančevo, u jedan od najboljih klubova ondašnje Jugoslavije.Po prestanku aktivnog igranja,započinje svoju trenersku karijeru 1957. godine i ,na insistiranje tadašnjih autoriteta rukometnog sporta u Pančevu , preuzima žensku ekipu “Tekstilac”,jednu od najslabijih vojvodjanskih ekipa.

Upornim radom,primenom savremenih metoda treninga,Seneši uvodi ekipu u Prvu Saveznu ligu Jugoslavije i u debitantskoj sezoni zauzimaju 4. mestu što predstavlja te 1961.godine,najveći uspeh pančevačkog ženskog rukometa.

Godine 1967.kao već cenjeni mladi rukometni stručnjak,preuzima ženski rukometni klub “Radnički” iz Beograda,koji se nalazio na začelju Prve savezne lige.Nakon godinu dana rada,Radnički osvaja 2. mesto.

Na jesen 1968. preuzima mušku ekipu Dinama iz Pančeva,na čijem kormilu ostaje do 1971.godine,sa kojom,već po uhodanoj navici sjajnih uspeha,osvaja vicešampionski status u Prvoj ligi ondašnje Jugoslavije,što do današnjeg dana predstavlja neprevazidjeni uspeh kluba.
Trener muškog Dinama bio je I u periodu 1984-1985.

U periodu 1971.-1974. godine je koordinator reprezentativnih selekcija Jugoslavije, I u jednom kratkom periodu predvodi mušku A selekciju.
U Saudijsku Arabiju odlazi 1991.godine I za dve godine trenira jedan njihov klub I nacionalnu selekciju.

Pored rada u trenerskoj organizaciji,Seneši je I jedan od prvih saveznih rukometnih sudija u Pančevu I jedan od osnivača Zbora rukometnih sudija Pančeva 1956.godine.

Bio je predsednik trenerske organizacije Južnog Banata,član Izvršnog odbora trenerske organizacije Srbije I predavač na čuvenim Jugoslovenskim Školama rukometa.

Svoj trenerski pečat, ostavio je i u klubovima Južnog Banata , u Kovinu, Jabuci I Crepaji,obučavajući I koordinarajući rad mladih trenera ovih klubova.