03/09/2024

Održan je seminar sudija i kontrolora prvog stepena takmičenja

Proteklog vikenda (30.08-01.09.2024) održan je nacionalni seminar sudija i kontrolora prvog stepena takmičenja u hotelu Šumarice u Kragujevcu. Seminar je u petak, 30. avgusta, otvorio predsednik UO ZSiK RSS Siniša Lazić uz prisustvo svih članova komisije seminara i to predsednice komisije za praćenje suđjenja UO ZSiK RSS Branke Marić, člana Upravnog odbora ZSiK RSS Dušana Stojkovića i predsednika Stručno lektorske komisije UO ZSiK RSS Vladimira Jovandića. U uvodnoj reči predsednik Lazić je svim prisusutnim polaznicima seminara poželeo uspešan rad tokom seminara i uspešnu predstojeću takmičarsku sezonu 2024/2025, a posebno je pozdravio predsednika UO ZT RSS Jovu Pavlova i pomoćnika/saradnika za sudijska pitanja u Super rukometnoj ligi i Super B rukometnoj ligi Slobodana Višekrunu, koji su tokom celokupnog trajanja seminara bili prisutni na seminaru,  a zatim je započeo stručni rad na seminaru.

Prvo je, Vladimir Jovandić, medjunarodni IHF sudija, održao predavanje na temu ’’Izmena pravila igre’’, nakon čega je Vladimir Nikolić, kao  prošlosezonski pomoćnik odnosno saradnik za sudijska pitanja u Super rukometnoj ligi i Super B rukometnoj ligi izneo ’’Analizu rada službenih lica u takmičarskoj sezoni 2023/2024’’.

Narednog dana, prepodnevni termini bili su predviđeni za testiranje fizičke spreme sudija gde su naši članovi pokazali vrlo dobar nivo spremnosti, dok su kontrolori radili video test koji je pripremila Branka Marić, a nakon čega je održano i zajedničko predavanje prisutnim kontrolorima i delegatima na temu ’’Rad za zapisničkim stolom’’ koju je pripremio i održao delegat Dejan Perić, Sudije su nakon fizičkog testa imale ’’okrugli sto’’ na kojem su komentarisane diskutabilne situacije iz takmičarske sezone 2023/2024. A popodnevni sati drugog radnog dana su iskorišćeni za teorijski test sudija i kontrolora gde sa ponosom ističemo činjenicu da su sve sudije i svi kontrolori koji su pristupili testu isti i položili. Nakon zavšrenog teoretskog testiranja održana je tema ’’Kriterijumi kod dosuđivanja bacanja’’ koju je pripremila i održala Branka Marić.

Treći radni dan je započeo predavanjem komesara za bezbednost Rukometnog saveza Srbije Aleksandra Krstića na temu ’’Bezbednost na terenu’’. Nakon toga kontrolorima je Branka Marić održala predavanje na temu ’’Uputstvo za vršenje kontrole suđenja’’, dok je nakon te teme održano zajedničko predavanje sudijama i kontrolorima na temu ’’Prekršaji i kazne’’ koju je održao Vladimir Jovandić.

Zatim je održan sastanak sa rukovodstvom Rukometnog saveza Srbije koje je u sastavu Nenad Jankov, predsednik Upravnog odbora Rukometnog saveza Srbije, Aleksandar Brković. generalni sekretar Rukometnog saveza Srbije i Radiša Mirić, predsednik Skupštine Rukometnog saveza Srbije i zajedno sa direktorom Super rukometne lige Dejanom Milenkovićem posetilo polaznike seminara sudija i kontrolora prvog stepena takmičenja, a sastanku je prisustvovao i Slobodan Višekruna saradnik za sudijska pitanja na Super rukometnoj ligi, koji je prisustvovao celom seminaru sudija i kontrolora. Na početku sastanka Siniša Lazić je iskoristio priliku da se zahvali Rukometnom savezu Srbije koji je donirao sudijama opremu u vidu dresova, šorceva i trenerki, a zatim je svim prisutnim gostima uručio po jednu majicu ZSiK RSS. Tokom pomenutog sastanka polaznicima seminara su se obratili Siniša Lazić, Nenad Jankov i Dejan Milenković,

ZSiK RSS ovim putem želi da svim učesnicima u RPT, klubovima, trenerima, delegatima, kao i našim članovima, sudijama i kontrolorima, poželi dobru i uspešnu sezonu 2024/2025.

Stručne teme ’’Izmena pravila igre’’ i’’Prekršaji i kazne’’ možete preuzeti ovde.

Slike sa seminara možete videti u Foto Galeriji.