29/07/2019

Održan XVII letnji edukativni kamp za sudije i kontrolore

Ovogodišnji letnji edukativni kamp za sudije i kontrolore u organizaciji Zajednice sudija i kontrolora Rukometnog saveza Srbije, sedamnaesti po redu, uz teoretska predavanja sa video prikazima kao i praktične prikaze na samom terenu, te proveru stepena obučenosti sudija kroz suđenje utakmica, a kontrolora kroz virtuelnu izradu kontrole, sprovedenog video testa, kao i veoma zahtevnog i sadržajnog testiranja sudija iz nacionalnog programa “mladi sudija“, održan je u izvrsnom ambijentu i pod izuzetno dobrim uslovima, u hotelsko sportskom kompleksu ’’Šumarice’’ u Kragujevcu, prethodne nedelje u tri smene (od 20. do 28. jula 2019. godine).

Na kampu je uobičajeno učestvovao veliki broj učesnika, ukupno 109, od toga 84 sudija i 25 kontrolora. Za vreme kampa je organizovano i polaganje ispita za sticanje zvanja sudija, odnosno kontrolora nacionalne i regionalne kategorije, kao i polaganje ispita za nove sudije (kurs za sudije), gde su zvanje sudije prve kategorije stekli Aleksandar Sokić i Marko Batinić, obojica iz Petrovaradina.

Tokom druge smene kampa je sprovedeno testiranje u okviru nacionalnog programa mladih sudija, gde su izuzetno dobre rezultate pokazali Dimitrije Matić i Branislav Vujanović, obojica iz Aranđelovca.

Predavači i demonstratori na kampu su bili naše ponajbolje sudije i kontrolori, odnosno lektori, Živan Stakić, Dušan Stojković, Milan Rakić, Zoran Tijanić, Vladimir Jovandić, Marko Sekulić, Dragana Jakovljević, Vanja Antić, Dušan Cvetković, Ivan B. Mandić, Vladimir Knežić, Darko Stefanović, Marton Fabijan i Miroslav Janković, uz svesrdnu tehničku pomoć Nikole Vasilijića, medicinsku brigu dr Nataše Milošević i pod budnim objektivom kontrolora Nebojše Markovića “Foto Neleta“. Posebno značajno mesto u ovogodišnjim interaktivnim predavanjima su imali video prikazi preko 700 autentičnih video klipova sa rukometnih utakmica.

Tokom kampa, mlade sudije iz nacionalnog programa posetio je i objasnio im značaj i ulogu sudija u savremenom rukometu, predsednik Upravnog odbora Rukometnog saveza Srbije, gospodin Božidar Đurković.

Takođe, gost kampa tokom treće smene, bio je i proslavljeni jugoslovenski reprezentativac, jedan iz plejade čuvenih asova šabačke Metaloplastike iz najslavnijih dana, Slobodan Kuzmanoski, osvajač titule svetskog šampiona i dvostruki osvajač Kupa šampiona.

Posebno zadovoljstvo učesnici kampa su izrazili nastavkom ranije započetih mentorskih radionica, u kojima su radom u manjim grupama, sudije i kontrolori analizirali najzanimljivije i specifične situacije iz nacionalnih takmičenja u prošloj sezoni, sve u cilju usaglašavanja kriterijuma i pospešivanja kvaliteta suđenja.

Fotografije sa kampa možete pogledati u galeriji na zvaničnoj facebook stranici Zajednice sudija i kontrolora Rukometnog saveza Srbije.