30/07/2018

Održan XV letnji edukativni kamp sudija i kontrolora

ODRŽAN XV LETNJI EDUKATIVNI KAMP ZA SUDIJE I KONTROLORE

Ovogodišnji letnji edukativni kamp za sudije i kontrolore u organizaciji Zajednice sudija i kontrolora Rukometnog saveza Srbije, petnaesti po redu, uz teoretska predavanja sa video prikazima kao i praktične prikaze na samom terenu, te proveru stepena obučenosti sudija kroz suđenje utakmica, a kontrolora kroz virtuelnu izradu kontrole, sprovedenog video testa, kao i veoma zahtevnog i sadržajnog testiranja sudija iz nacionalnog programa “mladi sudija“, održan je u izvrsnom ambijentu i pod izuzetno dobrim uslovima, u hotelsko sportskom kompleksu ’’Šumarice’’ u Kragujevcu, prethodne nedelje (od 22. do 29. jula 2018. godine).

Na kampu je uobičajeno učestvovao veliki broj učesnika, ukupno 116, od toga 88 sudija i 28 kontrolora, s tim da su ove godine po prvi put izlaganja imali i gostujući predavači, pre svih prof. Milorad Milatović, nekadašnji savezni kapiten ženske rukometne reprezentacije, koji je imao izlaganje u dva dela, prvo o opštoj sportskoj kulturi i osnovama sportskog treninga, te o tome šta treneri očekuju od sudija i kako vide suđenje iz trenerskog ugla, a potom i praktični prikaz gde je mladim sudijama objasnio osnovne taktičke postavke i zamisli, elemente koje treneri traže od igrača da ispune, a na kraju je mladim sudijama demonstrirao i način obučavanja finti u cilju učenja učenja prepoznavanja koraka. Isto tako, predavanje na temu “Primena informatike u sportu“ održao je elitni nacionalni sudija Srđan Milosavljević, inače doktor elektrotehnike i računarstva. U daljem delu, predavanje na temu ishrane sportista održala je Milica Zarić, nacionalni rukometni sudija, koja je i doktor medicine. Poslednjeg dana seminara predavanje na temu uvoda u sportskopravo održao je Borislav Perović, vrsni poznavalac sportskog prava, dok je na kraju zapažen izlaganje na temu “Sportske etike“ imala Slavica Mandić, doktor sociologije i redovni univerzitetski profesor.

Za vreme kampa je organizovano i polaganje ispita za sticanje zvanja sudija, odnosno kontrolora nacionalne i regionalne kategorije.

Tokom prve smene kampa je sprovedeno testiranje u okviru nacionalnog programa mladih sudija, gde su najbolje rezultati pokazali Nikodin Bubanja i Vojislav Crnjanski, obojica iz Bačke Palanke, te Sofija Petrović i Lana Zrnić, obe iz Beograda.

Predavači i demonstratori na kampu su bili naše ponajbolje sudije i kontrolori, odnosno lektori, Vlado Pendić, Živan Stakić, Slobodan Višekruna, Dušan Stojković, Milan Rakić, Siniša Lazić, Branka Marić, Zorica Mašić, Darko Stefanović, Srđan Milosavljević, Marton Fabijan i Miroslav Janković. Posebno značajno mesto u ovogodišnjim interaktivnim predavanjima su imali video prikazi preko 300 autentičnih video klipova sa rukometnih utakmica.

Posebno zadovoljstvo učesnici kampa su izrazili nastavkom ranije započetih mentorskih radionica, u kojima su radom u manjim grupama, sudije i kontrolori analizirali najzanimljivije i specifične situacije iz nacionalnih takmičenja u prošloj sezoni, sve u cilju usaglašavanja kriterijuma i pospešivanja kvaliteta suđenja.

Fotografije sa kampa možete pogledati u galeriji na zvaničnoj facebook stranici Zajednice sudija i kontrolora Rukometnog saveza Srbije.