16/07/2017

Održan XIV letnji edukativni kamp za sudije i kontrolore

ODRŽAN XIV LETNJI EDUKATIVNI KAMP ZA SUDIJE I KONTROLORE

Ovogodišnji letnji edukativni kamp za sudije i kontrolore u organizaciji Zajednice sudija i kontrolora Rukometnog saveza Srbije, četrnaesti po redu, uz teoretska predavanja sa video prikazima kao i praktične prikaze na samom terenu, te proveru stepena obučenosti sudija kroz suđenje utakmica, a kontrolora kroz virtuelnu izradu kontrole, prvi put sprovedenog video testa, kao i veoma zahtevnog i sadržajnog testiranja sudija iz nacionalnog programa “mladi sudija“, održan je u izvrsnom ambijentu i pod izuzetno dobrim uslovima, u hotelsko sportskom kompleksu ’’Šumarice’’ u Kragujevcu, prethodne nedelje (od 10. do 16. jula 2017. godine).

Na kampu je uobičajeno učestvovao veliki broj učesnika, ukupno 174, od toga 103 sudija, 27 kontrolora, i 44 delegata.

Za vreme kampa je organizovano i polaganje ispita za sticanje zvanja sudija, odnosno kontrolora nacionalne i regionalne kategorije. Svi kandidati su uspešno položili ispit. Nove regionalne sudije su postali Mladen Milenković, iz Zaječara, Duško Popović, iz Požarevca, Aleksandar Milenković i Jovan Barjaktarević, obojica iz Kragujevca, novi regionalni kontrolori su postali Zoran Đikić, iz Alibunara, i Miroljub Cvejić, iz Kuršumlije, dok je nacionalni kontrolor postao Dobrosav Knežević, iz Beograda.

Prema pokazanim rezultatima testiranja, dva sudijska para iz nacionalnog programa “mladi sudija“ predloženi su za uvršćenje u program mladih sudija koji vodi Evropska rukometna federacija (EHF Young Referee), i to Stefan Berdić i Filip Šorak, obojica iz Beograda, kao i Marjan Golubović i Vuk Stojiljković, obojica iz Leskovca.

Predavači i demonstratori na kampu su bili naše ponajbolje sudije i kontrolori Slobodan Višekruna, Dušan Stojković, Živan Stakić, Milan Rakić, Zoran Tijanić, Aleksandar Pandžić, Zoran Stanojević i Miroslav Janković. Posebno značajno mesto u ovogodišnjim interaktivnim predavanjima su imali video prikazi preko 400 autentičnih video klipova sa rukometnih utakmica.

Posebno zadovoljstvo učesnici kampa su izrazili nastavkom ranije započetih mentorskih radionica, u kojima su radom u manjim grupama, sudije i kontrolori analizirali najzanimljivije i specifične situacije iz nacionalnih takmičenja u prošloj sezoni, sve u cilju usaglašavanja kriterijuma i pospešivanja kvaliteta suđenja.

Fotografije sa kampa možete pogledati u galeriji na zvaničnoj facebook stranici Zajednice sudija i kontrolora Rukometnog saveza Srbije.