08/02/2015

Održan seminar sudija i kontrolora Super lige

Danas je u sportsko turističkom  kompleksu u Staroj Pazovi održan redovni zimski seminar sudija i kontrolora Super rukometne lige Srbije. Na seminaru je, na samom početku, izvršena provera fizičke pripremljenosti sudija pred prolećni deo prvenstva koji počinje sledeće nedelje, dok su kontrolori obavili edukativno upoređenje pisanih izveštaja o suđenju (kontrola).

Seminaru su prisustvovali, između ostalih, i gospodin Dragan Bukvić, predsednik Skupštine Rukometnog saveza Srbije, inače dugogodišnji eminentni kontrolor, kao i selektori muške i ženske reprezentacije Srbije, gospodin Dejan Perić i gospodin Saša Bošković. Prisutne je u uvodnom delu seminara pozdravio gospodin Božidar Đurković, generalni sekretar Rukometnog saveza Srbije.

Centralni deo seminara je zauzelo predavanje gospodina Dragana Načevskog, šefa sudija EHF (Evrospke rukometne federacije), koji je govorio o prncipima fer pleja i ulozi sudija u zaštiti zdravlja igrača i same igre kroz prizmu progresivnog kažnjavanja, u čemu je između ostalog prikazao i 120 video isečaka sa različitim inkriminisanim situacijama.

U nastavku seminara predsednik Upravnog odbora Zajednice sudija i kontrolora RSS Zoran Stanojević, inače međunarodni IHF kontrolor, upoznao je učesnike seminara o najaktuelnijim trendovima suđenja u modernom rukometu, te je osim toga govorio i o stručnim opservacijama koja se odnose na prepoznavanje i kažnjavanje pasivne igre.

U završnom delu seminara, Slobodan Višekruna, pomoćnik direktora Super lige za sudijska pitanja, analitički je obradio jesenji deo sezone i učinak sudija i kontrolora u kvalitativnom pogledu uz prikaz 180 najzanimljivih video isečaka sa utakmica najvišeg stepena takmičenja, Super lige za muškarce i žene, kao i Super B lige za muškarce.

Slike sa seminara možete pogledati u galeriji.