29/08/2016

Održan redovni jesenji seminar sudija i kontrolora Super lige

Redovni jesenji seminar sudija i kontrolora koji će u nastupajućoj takmičarskoj sezoni obavljati dužnost na utakmicama najvišeg stepena takmičenja, Super rukometnoj ligi Srbije, održan je proteklog vikenda uz izvrsne uslove u hotelsko sportskom kompleksu “Šumarice“, u Kragujevcu. Ovaj stručni skup koji je u potpunosti organizaciono i tehnički pokrila Zajednica sudija i kontrolora RSS, iskoristili su i članovi Zajednice delegata RSS koji obavljaju odgovarajuću dužnost na utakmicama Super lige, da se priključe stručnim sudijskim aktivnostima, zajedno sa sudijama, i pre svega kontrolorima.

Prvog dana seminara, lektor ZSiK RSS, Živan Stakić, održao je predavanje na temu aktuelnih izmena IHF Pravila rukometne igre, koje se primenjuju od 1. jula o.g. Potom je ispitna komisija sprovela kontrolno edukativno teoretsko testiranje, u kojem je posebna pažnja stavljena na “nova“ pravila. Ipak, uzimajući u obzir da izmene pravila tek treba da budu primenjene u praksi, eliminaciono selektivno testiranje koje se uzima u obzir prilikom rangiranja sudija i kontrolora biće izvršeno na zimskom seminaru..

Drugog dana seminara, u prepodnevnom delu, sudije su pokazale da su fizički veoma dobro pripremljeni za predstojeću sezonu, dok su kontrolori kroz dijalog i zapažanja o izvršenim kontrolama u prethodnoj sezoni, utvrdili osnovna načela kojim kriterijumima će sudije biti ocenjivane. Predsednik ZSiK RSS Zoran Stanojević je potom predstavio svim sudijama i kontrolorima sublimaciju učinka u prethodnoj sezoni koja je sačinjena na osnovu detaljnih izveštaja kontrolora.

U poslepodnevnom delu drugog dana seminara, komesar za stručno sudijska pitanja Super lige Slobodan Višekruna je kroz prikaz i komentar video isečaka sa najzanimljivijim situacijama sa utakmica Super lige u prethodnoj sezoni (ukupno 116 video isečaka), konkretizovao učinak sudija, te su date sugestije o metodama korekcije kvalitativnog učinka sudija.

Poslednjeg dana seminara, pored sudija i kontrolora, predavanju Živana Stakića, lektora ZSiK RSS, prisustvovao je i jedan broj trenera klubova Super lige, gde su date instrukcije za primenu pravila igre u nastupajućoj sezoni uz poseban osvrt na nedavne izmene IHF Pravila igre.

Seminaru je kao gost prisustvovao i najbolji azijski rukometni sudija, Saleh Jamaan Bamutref, iz Katara, poslednju deceniju redovni učesnik Olimpijskih igara i svetskih prvenstava, koji je izrazio veliko zadovoljstvo gostoprimstvom naše organizacije i istakao izuzetno visok nivo stručnog rada tokom seminara, najavivši dolazak i na naredne stručne sudijske skupove koje Zajednica sudija i kontrolora RSS bude organizovala. Da bi kolegi iz Katara boravak ostao u prijatnom sećanju, svojski su se potrudili naši internacionalci, Aleksandar Pandžić i Ivan Mošorinski.

Uzimajući u obzir karakter seminara i zapažanja učesnika, sa velikim stepenom sigurnosti se može konstatovati da sudije i kontrolori  spremni dočekuju nastupajuće superligaško takmičenje.

Foto zapis sa seminara postavljen je na zvaničnoj facebook stranici Zajednice sudija i kontrolora RSS.