03/09/2018

Održan redovni jesenji seminar sudija i kontrolora Super lige

Redovni jesenji seminar sudija i kontrolora koji će u nastupajućoj takmičarskoj sezoni obavljati dužnost na utakmicama najvišeg stepena takmičenja, Super rukometnoj ligi Srbije, održan je proteklog vikenda uz izvrsne uslove u hotelsko sportskom kompleksu “Šumarice“, u Kragujevcu. Ovaj stručni skup je u potpunosti organizaciono i tehnički pokrila Zajednica sudija i kontrolora RSS.

Prvog dana seminara, međunarodni sudija Vladimir Jovandić, održao je predavanje na temu “Nova tumačenja Pravila igre“. Potom je ispitna komisija sprovela kontrolno teoretsko testiranje.

Drugog dana seminara, u prepodnevnom delu, sudije su pokazale da su fizički veoma dobro pripremljeni za predstojeću sezonu, dok su kontrolori kroz dijalog i zapažanja o izvršenim kontrolama u prethodnoj sezoni, utvrdili osnovna načela kojim kriterijumima će sudije biti ocenjivane. Takođe, u prepodnevnom delu sudije i kontrolori su imali predavanja na temu prograsivnog kažnjavanja (Milana Rakić), sedmeraca (Vanja Antić) i pasivne igre (Zorica Mašić), dok su u popodnevnom delu radili video test sa 15 situacija iz igre, koji je pripremio Milan Rakić, a potom je na redu bila tema “Primena informatike u sportu“,  koju je pripremio doc. dr Srđan Milosavljević. Pored toga, predsednik Komisije za praćenje suđenja ZSiK RSS, Slobodan Višekruna, je kroz prikaz i komentar video isečaka sa najzanimljivijim situacijama sa utakmica Super lige u prethodnoj sezoni, konkretizovao učinak sudija, te su date sugestije o metodama korekcije kvalitativnog učinka sudija.

Poslednjeg dana seminara, Branka Marić, predsednik Stručno lektorske komisije ZSiK RSS, održala je predavanje na temu “Preporuke za primenu Pravila igre (kriterijum suđenja) u sezoni 2018/2019“, a potom je prof. dr Slavica Mandić, gostujući predavač, imala zapaženo izlaganje na temu etike u sportu.

Uzimajući u obzir karakter seminara i zapažanja učesnika, sa velikim stepenom sigurnosti se može konstatovati da sudije i kontrolori  spremni dočekuju nastupajuće superligaško takmičenje.

Foto zapis sa seminara postavljen je na zvaničnoj facebook stranici Zajednice sudija i kontrolora RSS.