03/09/2017

Održan redovni jesenji seminar sudija i kontrolora Super lige

Redovni jesenji seminar sudija i kontrolora koji će u nastupajućoj takmičarskoj sezoni obavljati dužnost na utakmicama najvišeg stepena takmičenja, Super rukometnoj ligi Srbije, održan je proteklog vikenda uz izvrsne uslove u hotelsko sportskom kompleksu “Šumarice“, u Kragujevcu. Ovaj stručni skup koji je u potpunosti organizaciono i tehnički pokrila Zajednica sudija i kontrolora RSS, iskoristili su i članovi Zajednice delegata RSS koji obavljaju odgovarajuću dužnost na utakmicama Super lige, da se priključe stručnim sudijskim aktivnostima, zajedno sa sudijama, i pre svega kontrolorima.

Prvog dana seminara, predsednik Komisije za praćenje suđenja ZSiK RSS, Slobodan Višekruna, održao je predavanje na temu “Kriterijum dosuđivanja sedmeraca“. Potom je ispitna komisija sprovela kontrolno teoretsko testiranje.

Drugog dana seminara, u prepodnevnom delu, sudije su pokazale da su fizički veoma dobro pripremljeni za predstojeću sezonu, dok su kontrolori kroz dijalog i zapažanja o izvršenim kontrolama u prethodnoj sezoni, utvrdili osnovna načela kojim kriterijumima će sudije biti ocenjivane. Takođe, u prepodnevnom delu sudije i kontrolori su radili video test sa 15 situacija iz igre, koji je pripremio Milan Rakić, a potom je na redu bila tema “Pasivna igra“,  koju su pripremili Zoran Stanojević i Miroslav Janković.

U poslepodnevnom delu drugog dana seminara, predsednik Komisije za praćenje suđenja ZSiK RSS, Slobodan Višekruna, je kroz prikaz i komentar video isečaka sa najzanimljivijim situacijama sa utakmica Super lige u prethodnoj sezoni, konkretizovao učinak sudija, te su date sugestije o metodama korekcije kvalitativnog učinka sudija.

Poslednjeg dana seminara, pored sudija i kontrolora, predavanju Branke Marić, predsednika Stručno lektorske komisije ZSiK RSS, prisustvovali su i Ljubomir Obradović i Živojin Maksić, selektor i trener ženske rukometne reprezentacije Srbije, gde je poseban osvrt dat na problematiku primene prošlogodišnjih izmena IHF Pravila igre.

Uzimajući u obzir karakter seminara i zapažanja učesnika, sa velikim stepenom sigurnosti se može konstatovati da sudije i kontrolori  spremni dočekuju nastupajuće superligaško takmičenje.

Po završetku seminara, održan je radni sastanak službenih lica sa direktorom Super B lige, Ivanom Milivojevićem, koji se odazvao pozivu na seminar, kako bi službena lica bila u skladu sa odredbama Uputstva o vršenju dužnosti službenih lica upoznata sa pravima i obavezama. Ujedno, direktor Super lige Zoran Lazarević se zahvalio na pozivu i predlogu da radni sastanak bude održan tokom seminara, kako se službena lica ne bi bespotrebno izlagala dodatnim troškovima radi dolaska na radni sastanak sa direktorom lige, pravdajući izostanak ranije planiranim obavezama.

Foto zapis sa seminara postavljen je na zvaničnoj facebook stranici Zajednice sudija i kontrolora RSS.