Beograd

30/08/2015

Održan jesenji seminar sudija i kontrolora Super lige

Redovni jesenji seminar sudija i kontrolora koji će u nastupajućoj takmičarskoj sezoni obavljati dužnost na utakmicama najvišeg stepena takmičenja, Super rukometnoj ligi Srbije, održan je proteklog vikenda u “srcu Srema“, Rumi, u odličnim uslovima koje su pružili hotel “Park“, Sportski centar “Ruma“, i Kulturni centar Ruma. Ovaj stručni skup koji je u potpunosti organizaciono i tehnički pokrila Zajednica sudija i kontrolora RSS, iskoristili su i članovi Zajednice delegata RSS koji obavljaju odgovarajuću dužnost na utakmicama Super lige, da se priključe stručnim sudijskim aktivnostima, zajedno sa sudijama, i pre svega kontrolorima.

Prvog dana seminara, komesar za stručno sudijska pitanja Super lige, Slobodan Višekruna, inače nekada poznati internacionalac, predočio je sudijama i kontrolorima način rada i očekivanja u narednoj sezoni. Potom je ispitna komisija sprovela teoretsko testiranje, na kojem su naše elitne sudije i kontrolori pokazali izuzetno visok nivo poznavanja Pravila rukometne igre.

Drugog dana seminara, u prepodnevnom delu, sudije su pokazale da su i fizički izuzetno dobro pripremljeni za predstojeću sezonu, dok su kontrolori kroz dijalog i upoređivanje “probnih“ kontrola, utvrdili osnovna načela kojim kriterijumima će sudije biti ocenjivane.

U poslepodnevnom delu drugog dana seminara, komesar za stručno sudijska pitanja Super lige je kroz prikaz i komentar video isečaka sa najzanimljivijim situacijama sa utakmica Super lige u prethodnoj sezoni, konkretizovao učinak sudija, te su date sugestije o metodama korekcije kvalitativnog učinka sudija.

Poslednjeg dana seminara, pored sudija i kontrolora, predavanju Zorana Stanojevića, predsednika Upravnog odbora Zajednice sudija i kontrolora RSS, prisustvovali su i treneri, kao i rukometni radnici klubova Super lige, u kojoj prilici su razmatrane situacije koje se odnose na “zonu vođenja ekipe“ (tzv. trenerski prostor, odnosno restriktivni deo igrališta), pri čemu je posebna pažnja posvećena komunikaciji i saradnji sudija i kontrolora sa trenerima i zvaničnicima ekipa tokom utakmica, te su date instrukcije za postupanje u odgovarajućim situacijama.

Uzimajući u obzir karakter seminara i zapažanja učesnika, sa velikim stepenom sigurnosti se može konstatovati da sudije i kontrolori izuzetno spremni dočekuju nastupajuće superligaško takmičenje.

Foto zapis sa seminara postavljen je na zvaničnoj facebook stranici Zajednice sudija i kontrolora RSS.