10/06/2016

In memoriam – VLADIMIR ARSENIJEVIĆ “MUŠKI“

IN MEMORIAM

VLADIMIR ARSENIJEVIĆ ’’MUŠKI’’

(Niš, 20.06.1935. – 9.06.2016)

Vladimir Arsenijević ’’Muški’’, dugogodišnji rukometaš, sudija, kontrolor, trener i rukometni radnik, preminuo je u Nišu, 9. juna o.g.

Rukometom je počeo da se bavi 1949. u Rukometnom klubu ’’Metalac’’ iz Niša. Avgusta 1950. na Plavskom jezeru , u kampu DIF-a i Srednje fiskulturne škole iz Zemuna, stiče zvanje rukometnog trenera. Kao aktivan igrač trenira ekipu Metalca do prelaska u RK Železničar 1952. godine, gde igra veliki rukomet sve do njegovog ukidanja. Pored ekipe Metalca, koju je trenirao u velikom rukometu, bio je trener malog rukometa u ekipi Branika iz Maribora, za koju je, inače, igrao veliki rukomet, i ekipe Mladost iz Niša, koja je bila, uz Dubočicu i Železničar, jedna od najkvalitetnijih ekipa ekipa južne Srbije šezdesetih godina. Na Filozofskom fakultetu u Nišu 1988. godine odbranio je diplomski rad za zvanje trenera prvog razreda. Godinama je radio na organizovanju ekipa mlađih kategorija, a naročito je bio uspešan u pkoli rukometa SD Goran, čija je ekipa bila treća na Olimpijadi u Zaječaru 2004.

Sudijskim pozivom počeo je da se bavi 1955. u Nišu kao sudija velikog i malog rukometa. Sudio je republičku ligu malog rukometa, grupa Maribor. Kao član Zbora sudija Niša bio je na svim dužnostima u sudijskoj organizaciji, od sekretara i predsednika Zbora, do predsednika Sudijske organizacije Srbije i člana Sudijske komisije RSJ. Suido je 1120 utakmica velikog i malog rukometa, od opštinske do Prve savezne lige, u periodu od 1955. do 1980, kada je postao savezni kontrolor, Od 1980. do penzionisanja 2000. obavio je 1200 kontrola. Ostvario je ukupan neprekidan staž od 45 godina u sudijskoj organizaciji.

Kao predstavnik igrača bio je član prvog Opštinskog rukometnog saveza Niša (1950), u kome je kasnije bio sekretar i predsednik. Nosilac je svih priznanja rukometne organizacije, od značke do povelje RSJ. Kao predstavnik gradske organizacije bio je član svih foruma RS Srbije i član konferencije RSJ, a posebnu ulogu imao je u radu RK Železničar kao dugogodišnji član Uprave. Posebno se isticao u organizovanju takmičenja na svim nivoima, od školskih do ligaških takmičenja, i kao neposredni organizator sudijskih i trenerskih seminara na području južne Srbije.

Jedan je od retkih pionira rukometa koji je u kontinuitetu preko 65 godina, skoro od samog poetka organizovanog igranja rukometa na ovim prostorima, ostao aktivan u sportu. Uža specijalnost mu je bila statistika , kojom se dugo bavio i pomagao zainteresovanim trenerima da preko podataka prate svoj uloženi trud u trenažnom procesu.

Vladimir Arsenijević ’’Muški’’ biće sahranjen na Novom groblju u Nišu, u subotu 11. juna 2016. u 12 sati.

Kuća žalosti: porodica Arsenijević, ul. Anete Andrejević 9, Niš