28/11/2017

In memoriam – MILAN VALČIĆ

IN MEMORIAM

MILAN VALČIĆ

(Vlasotince, 23.08.1935. – Beograd, 27.11.2017)

Danas je u Beogradu, u 83. godini života, preminuo Milan Valčić ’’Valča’’, istaknuti rukometni sudija, igrač, trener, pedagog i sportski radnik.

U mladim danima, zajedno sa svojim mlađim bratom Jovanom, bio je igrač beogradskog Železničara. U rukometnoj istoriografiji ostaće upisan kao trener koji je doneo prvu reprezentativnu medalju jugoslovenskom rukometu, sa železničarskom reprezentacijom Jugoslavije na Svetskom prvenstvu u Nemačkoj. Kao nastavnik fizičkog vaspitanja u Osnovnoj školi ’’Veljko Dugošević’’ u Beogradu iznedrio je sijaset rukometaša, koji su kasnije bili osvajači olimpijskih, svetskih i evropskih medalja sa seniorskim i juniorskim reprezentacijama. Jedan je od idejnih tvoraca i utemeljivača liga mlađih kategorija u Beogradu i Srbiji.

Kao dugogodišnji generalni sekretar, tadašnjeg nacionalnog saveza, Rukometnog saveza Jugoslavije, dao je nemerljiv doprinos u postizanju najvećih uspeha našeg sporta. Dovoljno je reći da je muška reprezentacija za njegovog mandata bila olimpijski i svetski šampion, a ženska olimpijski šampion i svetski vicešampion. Pored toga i juniori su se okitili titulom svetskog prvaka.

’’World Handball Magazine’’ je 1986. godine na naslovnoj strani objavio članak ’’svetska sudijska legenda’’ posvećen Milanu Valčiću, navodeći da se radi o najboljem svetskom rukometnom sudiji svih vremena. O svim njegovim dostignućima kao rukometnog sudije ne treba mnogo govoriti, dovoljno je reći da je četiri, neprevaziđena, puta sudio na Olimpijskim igrama, u paru sa Vladimirom Šimanovićem, Miodragom ’’Žućom’’ Stanojevićem i Milanom Mitrovićem. Od aktivnog suđenja oprostio se 1986. godine (video prilog).

Bio je priznat i poštovan širom Sveta. Rukomet je, zasigurno, bio “njegov život“, kojem je posvetio najveći deo svog vremena, pored porodice (supruga Zvezdana i obe ćerke, Anita i Aleksandra, su se isto aktivno bavile rukometom), kojoj je bio izuzetno posvećen .

Najveći među najboljima. Jedan jedini i neponovljivi. MAESTRO SA PIŠTALJKOM – MILAN VALČIĆ

Kuća žalosti – porodica Valčić, Prizrenska 4A/I, Beograd

Komemorativni skup će biti održan u petak, 1. decembra 2017. godine od 10.00 sati, u Rukometnom savezu Srbije (Novi Beograd, Tošin Bunar 272A), a sahrana je istog dana na Novom groblju u Beogradu, u 14.00 sati (opelo u 13.30)